CommerciŽle vaardigheden - Starterskrediet

Naast de onontbeerlijke persoonlijke vaardigheden, zijn er ook commerciŽle vaardigheden die je als starter nodig zal hebben. Deze vaardigheden zorgen voor het welslagen van je zaak. Indien je onvoldoende commercieel bent ingesteld, zal het niet altijd even gemakkelijk zijn om winstgevende zaken te doen.

Belangrijke commerciŽle vaardigheden zijn heel verschillend. Stel dat je een verkoopsgeprek houdt, dan is het van uiterst belang dat je bij dat verkoopsgeprek ook luistert naar wat de klant te zeggen heeft. Dat je hem laat voelen dat zijn mening ook van tel is. De klant moet aanvoelen dat je over een inlevingsvermogen beschikt, de klant moet het gevoel hebben dat je zijn behoeften begrijpt.

Verder zijn er nog andere belangrijke eigenschappen voor je commerciŽle vaardigheden. Vergeet niet dat indien je niet commercieel bent aangelegd je veel moeilijker aan een krediet zal geraken. Daarom moet je goede verkoopsbrieven en reclameteksten schrijven. Niet enkel om te verkopen, niet enkel om reclame te maken, maar vooral ook ter voorbereiding van een goede en overtuigende offerte. Zonder degelijke offertes zal je weinig verkopen.

Nadat je offertes zijn ingediend zal je vaak moeten onderhandelen, meestal tracht men nog iets van de prijs af te doen. Niet enkel in verkoopssituaties zal je moeten onderhandelen, wellicht nog vaker in aankoopsituaties je zal elke leverancier moeten evalueren zoals jouw klanten jouw zaak zouden evalueren. Of zoals jouw banke of kredietverschaffer een evaluatie zou maken van jouw zaak om te beslissen over jouw krediet, lening of hypotheek.

Misschien is het het nog het belangrijkste dat je geen schrik hebt om potentiŽle klanten te benaderen. Vooral klantgericht handelen is de boodschap voor goede commerciŽle vaardigheden.