Het nut van een ondernemingsplan - Starterskrediet - De referentie voor de startende ondernemer

Een ondernemingsplan opstellen is voor het opstarten van een eenmanszaak niet verplicht maar wel heel erg aan te raden. Indien je een NV, BVBA, VOF of andere vennootschap wil oprichten is het opmaken van een ondernemingsplan verplicht!

Wanneer je opvoorhand een ondernemingsplan opmaakt kan je nagaan of een project haalbaar is; dit helpt je reeds vele problemen te voorkomen want je tracht op voorhand in te schatten of de markt groot genoeg is voor het product of de dienst die jij wil aanbieden.

De manier waarop je de markt het beste benadert en of je kredieten, leningen of hypotheken moet aangaan om je project te financieren kan je ook aflezen in je ondernemingsplan. Dit plan moet rekening houden met een realistisch worst case scenario, om hieruit op te maken wat haalbaar is en welke strategie jou het meeste kans op succes biedt.

Jouw ondernemingsplan zal voor een belangrijk deel bestaan uit het financieel plan. In dit plan ga je de financiŽle haalbaarheid van je project toetsen. Normaal zal dit plan belangrijke vragen beantwoorden als:
- Hoeveel geld heb ik nodig om mijn idee om te zetten naar een zaak?
- Hoeveel zal ik kunnen verdienen met mijn idee?

Verder is het ook belangrijk in te schatten welke opbrengsten je zal kunnen verwachten en welke kosten je zal moeten dragen om zo de investeringen die noodzakelijk zullen zijn te kunnen begroten. Je moet kunnen nagaan of de strategie die je zal volgen financieel haalbaar zal zijn en ervoor zal zorgen dat jouw zaak rendabel wordt.